Víno patří mezi alkoholické nápoje, jehož kouzlu propadne snad každý. O víně tohomnohé věděli, již ve starém Egyptě, kde se tento vznešený nápojve velkém konzumoval. V současné době patří tento nápoj, jenž vzniká kvašením moštu z plodin vinné révy na jakoukoliv domácí tabuli. Milují ho lidé po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. V první řadě se u vína rozeznává jeho barva. Obdivovat tak můžeme chut bílého, červeného nebo růžového vína, které je vyrobeno z modrých hroznů a hlavně bez nakvašení. Dalším rozeznávacím znakem je množství cukru, kterým dané víno disponuje. Setkat se proto můžeme s vínem polosuchým, suchým, polosladkým a sladkým. V neposlední řadě dělíme vína na stolní, jakostní, zemská, s přívlastkem, perlivá, šumivá a mnoho dalších. Nejvíce se vinným révám daří v oblasti Jižní Moravy, v posledních letech se ovšem pěstování vede i na Severu Čech a to na Mostecku. Milovníci vína se ovšem rádi pustí i do domácí výroby, která není vůbec náročná. Poté již nic nebrání samotné